Den kinesiske kultur og kinesiske højtider

Siden oldtiden har konfucianismen og konservative filosofier stærkt påvirket den kinesiske kultur. Traditionelle kinesiske helligdage er en væsentlig del af høsten og bønner i Kina. Den mest vigtige kinesiske højtid er det kinesiske nytår. Derudover findes der også Lantern festival, Duanwu festival, Qixi festival, midt efterårs festival, Chongyang festival osv.


Den kinesiske gavekultur

Som en af de ældste civilisationer i verden, har Kina en meget eksklusiv gavekultur under specielle højtider. Den dag i dag er der stadig mange kinesiske idiomer som er relateret til det at give en gave. For eksempel ”Li Shang Wang Lai” som betyder at hvis man som person behandler et andet menneske godt i forhold til gaver og høflighed, så forventer man at blive ligeså behandlet til gengæld. “Qian li song e mao, li qing qing yi zhong” betyder at selvom du sender en lille gave, som ikke vejer meget, så kommer den alligevel frem med stor forståelse og empati for modtageren. I dag til forretningsmøder, højtider, festivaler, familiebesøg osv., har kineseren altid medbragt en speciel gave som kan byttes med modtageren. Dette gøres for at vise respekt og medfølelse samt for at bygge et tættere forhold eller partnerskab til den der gives gave til.


Meningen bag gaven

Ideen med at give en gave får større og større betydning især efter at Kina blev medlem af WTO i 2001. Derfor er det meget vigtigt at være i stand til at give en speciel, eftertænksom og kulturel gave når man som virksomhed laver forretninger med Kina. At vælge den rette gave kan give en stor fordel når man skaber relationer og kan således hjælpe til med at give et godt indtryk når man starter ud med nye relationer, men ligeledes kan den rette gave hjælpe til med at eksisterende relationer bibeholdes eller udvides. Så, hvad er så den rigtige gave? Fra et kinesisk synspunkt, skal den rigtige gave udvise en forståelse for den kulturelle baggrund, den skal indeholde god kvalitet og gode materialer, og dens budskab skal være nem at forstå for modtageren. Derudover, så kan den rigtige gave således også hjælpe til med at etablere et godt image i forbindelse med ens virksomhed.