Forfatteren

H.C. Andersen blev født i Odense i 1805. Som 14-årig besluttede han at søge lykken ved ”Det Kongelige Teater” i København. I en treårig periode var han knyttet til teatret uden fast gage, hvorefter han modtog hjælp til at fuldføre en latinskole uddannelse. Efter endt uddannelse i 1829 begyndte den unge cand. phil. at hengive sig til digtergerningen på fuld tid.
H.C. Andersen var ca. 1,85 m. høj og 25 cm højere end gennemsnittet. Den langlemmede høje mand, med det karakteristiske hoved med de dybt siddende øjne, de tunge øjenlåg og den store næse faldt ikke ind i rammerne for samtidens skønhedsideal. Han gjaldt for at være grim og hans ydre skikkelse vakte opsigt og gjorde et kejtet og komisk indtryk på de fleste. Dette gjaldt dog kun det første indtryk. De, der lærte H.C. Andersen at kende på nærmere hold, fik et andet indtryk. De fandt hans ansigt levende, hans figur statelig og hans fremtræden elegant.


Det Gule Hus

I den gamle bydel i Odense ligger eventyrdigterens fødested. H.C. Andersens Hus åbnede i 1908 som museum for digterens liv og er dermed et af verdens ældste digtermuseer. Da H.C. Andersen blev født lå det gule hus i den fattige del af Odense, og efterfølgende hvis han blev spurgt hvor han blev født var svaret ofte at det kunne han ikke huske.


Barndomshjemmet

Tæt på St. Knuds Katedral i Odense ligger det hus hvor H.C. Andersen boede fra han var 2 år til han var 14 år. Det var fra dette hjem at hans barndomsminder udsprang. Huset i Munkemøllestræde er kun 18 m2 stort. I dag fremviser det en udstilling om H.C. Andersens forbindelse til Odense. Denne udstilling stemmer helt overens med hvordan H.C. Andersen selv har beskrevet hans barndomshjem.


Nyhavnsstuen

Nyhavnsstuen i Nyhavn nummer 18 var H.C. Andersens sidste lejlighed, som ligeledes også var hans arbejdsværelse hvor han arbejdede på mange af hans eventyr. Han har blandt andet forfattet; Den Grimme Ælling, Tommelise, Klods-Hans, Den Standhaftige Tinsoldat, Prinsessen på Ærten, Kejserens Nye Klæder, Fyrtøjet, Svinedrengen, Den Lille Havfrue, Nattergalen, Hyrdinden og Skorstensfejeren, Den Lille Pige med Svovlstikkerne og mange flere.